Nour Akila liep vier maanden stage bij team Inkoop en Financiƫn van Provincie Zeeland.
Nour Akila is statushouder. Hij heeft de Palestijnse en Syrische nationaliteit en vluchtte in 2018 naar Nederland. Via het samenwerkingsverband Werken voor Zeeland werd voor hem een plek gevonden om werkervaring op te doen. “Ik kreeg de mogelijkheid om bij Provincie Zeeland stage te lopen binnen mijn vakgebied. En dat is echt geweldig! Ik vond het overweldigend. Werken in een nieuwe omgeving, met nieuwe mensen en echt iedereen was vriendelijk.” Vertelt Nour.
Nour heeft tijdens zijn stage analyses van de bestedingen gemaakt. En een interne controle voor financiën gedaan. “Het enige negatieve was de coronacrisis, want een online meeting maakt het communiceren toch moeilijker. Natuurlijk is dat nog altijd beter dan niets. Iedereen is behulpzaam en collega’s kwamen zelfs speciaal voor mij naar kantoor om uitleg te geven!”
“Ik heb bedrijfskunde in Syrië gestudeerd en daarna zes jaar in de Emiraten gewerkt als accountant.” Daarna moest Nour terug naar Syrië, maar het was gewoon te gevaarlijk om terug te keren. Hij werd bedreigd omdat hij niet mee wilde vechten met Isis en geen wapens wilde gebruiken. Toen besloot hij te vluchten. Via Libanon, Dubai, Adis Abeba, Togo en Lissabon kwam hij in Amsterdam terecht. “Een kleine wereldreis met veel risico, want het was illegaal. Ik had alleen een reisdocument.” vertelt Nour.
Hij vervolgt: “Ik werd opgevangen in Ter Apel. Na negen dagen werd ik naar Budel overgeplaatst om uiteindelijk in Vlissingen terecht te komen.” Moeite om in te burgeren had Nour niet, want iedereen hielp hem. Volgende maand heeft hij zijn cursus Nederlands volledig voltooid. “Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen en dat heeft ervoor gezorgd dat ik goed kon integreren, de taal beter onder de knie kon krijgen en de mensen in dit land beter kon leren kennen. Ik had snel veel kennissen, maar helaas zijn vrienden nog altijd schaars. Al heb ik er hier wel een aantal kunnen maken.” Nour heeft het naar zijn zin in Zeeland. “Elke cultuur heeft wel goede en slechte kanten. Zeeuwen zijn een beetje gesloten, maar als je contact legt zijn de meeste mensen erg vriendelijk. Een nieuwe taal en cultuur maakt je altijd weer tot een ander persoon”, vertelt hij. Volgens Nour is hij ook een directer persoon geworden. Daarmee heeft hij er een nieuwe persoonlijke eigenschap bij gekregen. “Dat doet een mens groeien en maakt je tot een mooier persoon”, sluit hij mee af.
Mogelijk krijgt Nour eind 2021 zijn Nederlandse Paspoort. “Ik had nooit gedacht dat ik mijn geboorteland zou verlaten en een paspoort zou krijgen van een westers land. Niemand weet hoe het leven loopt. Maar ik hoop hier wel een toekomst op te kunnen bouwen. Je kunt je leven niet plannen. Je moet gewoon leven met dat wat op je pad komt. En je moet doorzetten!” vertelt Nour Hij probeert altijd te focussen op de nieuwe dingen: “Je kan alles positief bekijken: ik ben er sterker en meer weerbaar van geworden.”
Nour zijn ouders wonen in Syrië en zijn twee broers in Jordanië en Noorwegen. Zodra hij een paspoort heeft hoopt hij te kunnen reizen, naar Libanon bijvoorbeeld om zijn familie te kunnen zien. Zijn ouders heeft hij drie jaar niet gezien en zijn broers zelfs zes jaar niet.
Het werk bij de Provincie Zeeland vond hij een geweldige ervaring, één die hij nooit had willen missen. Nour: “Het doel van een Provincie is het leven van burgers mooier en makkelijker maken. Zo fietste ik langs het kanaal door Walcheren en was zo blij met de lampjes die de as van het fietspad verlichten! Twee jaar geleden viel ik in het kanaal, verblind door een motorfiets. Tijdens mijn werk hier zag ik dat de Provincie de lampjes mogelijk heeft gemaakt en in het systeem zag ik dat het ook nog een hele goedkope oplossing was. Dat is toch mooi dat een organisatie dit soort projecten uitvoert voor haar burgers!”
9 maart liep de stage van Nour bij de Provincie Zeeland af. Daarna komt er weer iets nieuws op zijn pad, daar is hij zeker van.
Het netwerk Werken voor Zeeland is gericht op het stimuleren van mobiliteit tussen de deelnemende organisaties. Medewerkers kunnen binnen of buiten hun eigen vakgebied de mogelijkheid krijgen om bij elkaars organisatie aan de slag te gaan met werk, stages en werkervaringsplaatsen.